Grote onduidelijkheid heerst of terreurverdachte Najim Laachraoui daadwerkelijk is opgepakt. Meerdere Belgische media meldden woensdag op basis van anonieme bronnen dat dit niet het geval is. Laachraoui zou betrokken zijn geweest bij de aanslagen op de Brussel luchthaven Zaventem.
Lees ook: Brussel: toch geen arrestatie, twee Nederlanders vermist
Eerder op dag meldde de Franstalige krant La Dernière Heure dat Laachraoui opgepakt is in Anderlecht. Hij was waarschijnlijk de man met de lichte jas die op een door de politie verspreide foto staat van de drie terreurverdachten. Twee van hen bliezen zichzelf op in de vertrekhal.
De arrestatie is niet bevestigd, maar het federale parket geeft later woensdag in Brussel een persconferentie.
Laachraoui was waarschijnlijk de man met de lichte jas die op een door de politie verspreide foto staat van de drie terreurverdachten. Twee van hen bliezen zichzelf op in de vertrekhal.
Vingerafdrukken op explosieven
Laachraoui werd al gezocht sinds begin december. Zijn DNA werd aangetroffen op explosieven die werden gebruikt bij de aanslagen in Parijs op 13 november.
Begin september stak hij onder een valse naam de Oostenrijks-Hongaarse grens over, in het gezelschap van Salah Abdeslam en de Algerijn die vorige week werd gedood bij een politieactie in de Brusselse gemeente Vorst. Laachraoui was ook een jihadganger. In februari 2013 vertrok hij naar Syrië.
Aantal doden stijgt nog
Bij de aanslagen op het vliegveld van Brussel zijn zeker vijftien mensen omgekomen. Enkele slachtoffers die in ziekenhuizen waren opgenomen zijn overleden, liet een woordvoerder van de luchthaven weten.
Mogelijk is al sprake van een zestiende slachtoffer, maar daar kon de zegsvrouw woensdag nog niets over zeggen. De aanslag in metrostation Maalbeek eiste ten minste twintig levens, waarmee het dodental op 35 komt.
Ongeveer 260 mensen worden behandeld in ziekenhuizen. Sommigen zijn zeer ernstig gewond en worden in kunstmatige coma gehouden. Het Universitair Ziekenhuis in Leuven liet weten zeventien slachtoffers te behandelen, van wie er vier in kritieke toestand verkeren.
De formele identificatie van de vooralsnog 35 slachtoffers van de aanslagen in Brussel laat nog op zich wachten. Bekend is al wel dat een 37-jarige vrouw uit Peru de aanslagen op het vliegveld niet overleefde.
Identificatie 'erg moeilijk'
De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zei dinsdag al dat families van slachtoffers snel veel informatie moeten krijgen hebben, maar dat dat ,,heel moeilijk’’ is. Volgens hem zijn er minstens veertig nationaliteiten onder de slachtoffers.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zei woensdagochtend dat de identificatie erg moeilijk verloopt. ,,Er zijn ook mensen van wie men vermoedt dat ze slachtoffer zijn, maar waarvan nog geen fysiek bewijs gevonden is.’’
Het onderzoek op beide onheilsplekken is nog in volle gang. De luchthaven blijft in ieder geval woensdag nog gesloten. De toegangswegen worden streng gecontroleerd.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl